Jalan-jalan, Cuti-cuti dan Makan-makan, Tempat Menarik , Makan Best!!

Tempat menarik di Johor Bahru – Muzium Sultan Abu Bakar

Tempat menarik di Johor Bahru – Muzium Sultan Abu Bakar

Muzium Sultan Abu Bakar

Tempat menarik kat Johor Bahru ni banyak, salah satunya ialah Muzium Sultan Abu Bakar, lokasinya terletak kat sebelah Majlis Bandaraya JoHor Bahru.

Kalau nak tau lokasi lebih lanjut, jngan segan jangan silu korang tanyalah sape-sape yang lalu lalang kat situ. Mestui diorang tau punyer.

Muzium Sultan Abu Bakar

Klik utk Gambar Besar

Muzium ini dikatakan telah berusia lebih daripada 100 tahun kerana telah didirikan oleh Sultan Abu Bakar seorang pemerintah Johor yang bijak dan pandai, hingga baginda dihormati oleh Queen of England(UK) pada abad yang ke 19 dulu dan dianugerahkan gelaran “Sir” atau His Highness Sir Sultan Abu Bakar.

Jadi tak hairanlah , residen yg dihantar ke Johor cuma menjadi pemerhati sahaja, tiada kuasa penuh sebagaimana di negeri-negeri Melayu yang lain.

Kalau korang nak tau kenape kuasa residen kat sini ciput ialah kerana negeri Johor telah pun mempunyai Menteri Besar pada tahun 1882. Di kala negeri-negeri lain bergolak tidak teratur , Johor telahpun mempunya Menteri Besar pada 1882 hasil daripada Sultan yang amat bijaksana pada masa itu .

Menteri besar Johor yang pertama pula ialah Dato’ Jaafar bin Haji Muhammad (18383 Julai 1919) merupakan Menteri Besar Johor yang pertama, Menteri Besar yang pertama berfungsi dengan struktur yang amat teratur di kalangan negeri-negeri Melayu . Sultan Abu Bakar Daeng Ibrahim telah melantiknya menjadi Menteri Besar pada tahun 1882.

Beliau merupakan ayah kepada Dato Onn bin Jaafar pejuang kebebasan Tanah Air daripada dibelenggu oleh British dan Malayan Union

Perlu diingat, negeri Johor tidak pernah ditakluk atau dijajah oleh British.Tempat Menarik Kat Johor Bahru

Klik kat cini untuk Wikipedia pasal negeri Johor aku ni

Kalau korang datang ke Muzium ni pastinya korang tertarik dengan sejarah negeri Johor.
MUzium ni dikenakan sedikit bayaran masuk ye. Nostalgia, muzium ni muzium yang pertama kali aku masuk masa sekolah menengah dulu 🙂

Dato’ Jaafar Muhammad
Menteri Besar I Johor 1882

0 thoughts on “Tempat menarik di Johor Bahru – Muzium Sultan Abu Bakar

  1. danial1 Post author

   Good info! Terima kasih di atas update Info Muzium tu!

   On 21 February 2015 at 10:19, Makan Angin, Jalan-jalan, Cuti-cuti wrote:

   >

 1. dhani bandung

  Salam sejahtera Tuan / Puan mohon maaf mau numpang promotion…
  Tuan/puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat

  Call : +6282214441280
  +628221627077
  WhatsApp : +6282214441280
  +6282216270779
  Email : Dhanibandung@yahoo.com
  Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)

  Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
  Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

  Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima kasih…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: