Jalan-jalan, Cuti-cuti dan Makan-makan, Tempat Menarik , Makan Best!!

Tempat menarik di Johor Bahru – Dataran Mahkota Kota Iskandar

Tempat menarik di Johor Bahru – Dataran Mahkota, Kota Iskandar

tempat-menarik-johor bahru-Dataran Kota IskandarTempat menarik di Johor Bahru – Nusajaya iaitu Kota Iskandar ni boleh anda kunjungi hingga ke dalam dengan kenderaan

Tempat yang menarik di Johor Bahru ini terletak bersebelahan dengan Puteri Harbour (Taman Tema Hello Kitty)boleh anda lawati sekiranya anda berkunjung ke Kota Iskandar di Nusajaya iaitu  kawasan yang menempatkan bangunan-bangunan pentadbiran yang terletak di bawah pentadbiran Kerajaan Negeri Johor.

tempat-menarik-johor bahru-Dataran Kota Iskandar

Kota Iskandar ini sebenarnya hanya terletak bersbelahan sahaja dengan Puteri Harbour yang lebih terkenal sekarang dengan Hello Kitty Inddor Theme Park, yang termasuklah Bob The Builder dan lain-lain lagi.

Jadi kiranya anda ke Puteri Harbour jangan lepaskan peluang ke tempat menarik ni. Dataran ini juga mengandungi sebuah grand-stand  untuk pelbagai tujuan seperti ekspo, temasya negeri, ruang pameran dan majlis-majlis yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Johor.

Kalau ke sini jangan lupa datang dan melihat-lihat plaq-plaq yang menceritakan tentang sejarah-sejarah negeri JOhor. Di antara yang boleh menarik perhatian anda ialah seperti nama-nama pemerintah dan sultan-sultan yang pernah memegang takhta pentadbiran kerajaan Johor, nama-nama anak Johor yang terbilang, bermula dari Sultan Alauddin Riayat Shah II hinggalah ke Sultan yang terkini iaitu Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar. Termasuk juga Menteri Besar Johor yang pertama iaitu Dato’ Jaafar bin Ibrahim iaitu bapa kepada Dato Onn bin Jaafar .

tempat-menarik-johor bahru-Dataran Kota IskandarPlak-plak di Dataran Kota Iskandar yang menceritakan susur-galur pemerintah dan asal usul negeri Johor yang telah wujud sebelum Kesultanan Melaka

tempat-menarik-johor bahru-Dataran Kota Iskandar

tempat-menarik-johor bahru-Dataran Kota Iskandar

Tempat yang menarik di Johor Bahru ni pastinya akan meninggalkan kenangan pada anda sekeluarga, jadi jangan lupa kamera ya!

0 thoughts on “Tempat menarik di Johor Bahru – Dataran Mahkota Kota Iskandar

  1. Pingback: Tempat menarik kat Johor Bahru-Nearby Places of Interest | Makan Angin, Jalan-jalan, Cuti-cuti

  2. Pingback: Traders Hotel, Puteri Harbour dekat Legoland Malaysia | Makan Angin, Jalan-jalan, Cuti-cuti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *