Jalan-jalan, Cuti-cuti dan Makan-makan, Tempat Menarik , Makan Best!!

Tempat Menarik di gerai labu Sayong ,Kuala Kangsar

Masa kat Kuala Kangsar kita orang sempat juga singgah dan menjenguk-jenguk gerai-gerai yg menjual labu Sayong.  Menarik juga bila tengok keluarga -keluarga kat sini mengusahakan perusahaan ni. Sebenar perusahaan keluarga macm labu sayong ni dah lama diamalkan di negara-negara maju dan di Eropah.

Valle-de-joux perkampungan Antoine LeCoultre industri jam yg bermula pada tahun 1883

Valle-de-joux perkampungan industri jam yg bermula pada tahun 1883

Ramai pengusaha-pengusaha di sana yg mewariskan perniagaan ini kepada anak-anak cucu mereka.  Hinggakan setelah berpuluh-puluh tahun, atau pun lebih daripada seratus tahun , produk mereka telah tekenal hinggakan ke seluruh dunia. Contohnya Industri membuat jam tangan di Swiss, yg dimulakan oleh Antoine Le Coultre di sebuah perkampungan  lembah yang bernama Vallee de Joux. Ianya bermula hanya dengan sebuah bengkel di ladang  pada tahun 1833.

Antoine LeCoultre memulakan perusahaan membuat kotak muzik yang akhirnya berkembang menjadi pembuatan jam tangan. Lembah Vallee de Joux pula daripada sebuah perkampungan ladang (macam Kampung Sayong juga) akhirnya menjadi bandar industri jam.

Jadi tak mustahil jika diberikan latihan dan paling utama sekali mutu labu sayong yang baik ia akan berkembang menjadi perusahaan yang besar. Di tambah pula promosi yang hebat kepada para-para pelancong dan penduduk Malaysia tak mustahil industri labu sayong ni akan meningkat naik.

Sekarang ni pun, majlis-majlis kahwin yang besar-besar dah mulai jadikan labu sayong ni sebagai cenderahati atau ole-ole untuk para jemputan.

Kat bawah ni gambar-gambarfoto tempat menarik di lokasi perusahaan labu sayong yang menarik yg sempat kami capture

labu sayong kuala kangsar
labu sayong kuala kangsar
labu sayong kuala kangsar
labu sayong kuala kangsar

0 thoughts on “Tempat Menarik di gerai labu Sayong ,Kuala Kangsar

 1. Amy

  Hello, I would like to visit this Labu Sayong factory. Can you please tell me where it is and is it easy to find from Kuala Kangsar? Thanks!

  1. danial1 Post author

   There are several small factory with outlets selling the Labu Sayong directly to the visitors. I will make apost showing the direction to Sayong soon..

 2. Shafik Bin Ghazali

  Di Kuala kangsar juga boleh mendapatkan perkhidmatan Inap Desa(Homestay)terletak lebih kurang 1km dari Bandar Kuala Kangsar , menawarkan pakej kumpulan atau kelurga(muslim) dengan harga MYR150/Hari .

  Lebih lanjut lawati : http://….blogspot.com/

  No : 012-….. . En Shafik
  017-….. . Pn Azizah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: